Sølvkre

Sølvkre heter (Lepisma saccharina) på latin. Sølvkre er et lite dråpeformet og sølvfarget insekt. Sølvkre gjemmer seg gjerne i sprekker og lignende. Sølvkre er et nattaktivt insekt. Det betyr at de er lyssky og aktive i mørket. Det har tidligere blitt regnet til børstehalene, som senere har vist seg å være en parafyletisk gruppe. Sølvkre klassifiseres i dag under insektene.

Voksne sølvkre er mellom 7 og 12 mm lange. Sølvkre er et vingeløst insekt og kroppsformen er dråpeformet, noe flattrykt, langstrakt og jevnt avsmalnende bakover. Kroppen er dekket av små, blanke skjell, og bakerst har dyret tre lange haletråder.

Kontakt Larvik Skadesyrkontroll AS for mer informasjon om bekjempelse av sølvkre.

Bekjempelse av sølvkre

Sølvkre trives best på varme steder med høy luftfuktighet. Derfor finner man ofte sølvkre på bad eller på kjøkken. Sølvkre kommer frem i mørket (om natten) for å spise på alle slags stivelses- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel, såperester og tapetklister.

Om dagen gjemmer sølvkre seg bort i sprekker, under gulvfliser og gulvbelegg. I tillegg kan sølvkre gjemme seg under kjøkkenbenker, bak fliser og paneler. I tarmen har innsektene enzymer som gjør at de også kan fordøye papir. Dette gjør at de i noen tilfeller opptrer som skadegjørere i museer og arkiver ved at de gnager seg inn i bøker og frimerkesamlinger.

Sølvkre gjør liten skade og regnes som harmløse gjester i våre boliger. De kan virke sjenerende når de opptrer på bad, kjøkken og i vaskerom. Mange ønsker av den grunn å fjerne dem. Sølvkre spiser muggsopp og kan være en indikasjon på at det er fuktproblemer eller fuktskader i rommet der de observeres.

Kontakt Larvik Skadesyrkontroll for mer informasjon om bekjempelse av sølvkre.

Ta kontakt med oss